Angol gyerekdalok nyelvtanuláshoz – Miért, hogyan és milyen angol dalokat hallgassanak a gyerekek?

Tippek és tanácsok a dalokkal való angol nyelvtanulásról 4-től 14 éves korig (de a haladó tippek, akár felnőtteknek is).

angol gyerekdalok gyerekeknek

Miért jó gyerekdalokkal angolul tanulni?

Ha megpróbálod felidézni gyerekkorod legemlékezetesebb pillanatait, lefogadom, hogy a legtöbb emlékkép egy meghatározó zenével, betétdallal, mondókával társul.

Ez nem véletlen, hiszen a zene kiemelten fontos szerepet játszik az életünkben, és még inkább a fiatal gyermekek fejlődésében. Egy 2016-os kutatás szerint, melyet a Dél-Kaliforniai Egyetem “Agy és Kreativitás Intézete” végzett, a zene felgyorsíthatja a gyerekkorban végbemenő agyi fejlődést, főként a nyelvtanulásért és az olvasásért felelős részét.

A zene alapjában véve is jelen van az életünkben. Az első pillanattól kezdve, amikor felsír egy baba, a szülők dalokkal próbálják megnyugtatni gyermeküket, aki így megtanulja a hangokat, a ritmust, a dallamok és dalszövegek rejtélyeit is.

Ráadásul pont most mesélte Michael – a Westport English School alapítója – hogy az ő kislánya is mostanában kezdett el fogékony lenni az angol gyerekdalok rímjeire, mert érzi, hogy ott történik valami érdekes és vicces dolog. 🙂

Milyen nyelvi készségeket fejlesztenek az angol gyerekdalok?

A kutatások megmutatták, hogy a zenés gyakorlás fejleszti az agyunk nyelvtanuláshoz szükséges részét, az új információk befogadásához és a rájuk való emlékezéshez szükséges készségeket.

Vajon véletlen lenne, hogy a kisgyerekek az ABC-t és a szorzótáblát is dalokkal tanulják meg? Egyáltalán nem, a ritmus segítségével könnyebben memorizálható a szöveg is. Még a felnőttek is elismerik, hogy az angol ABC dalra gondolnak, amikor megkérdezik tőlük, melyik betű után melyik jön.

Személy szerint is a Belga együttes – Királyok a házban c. számával készültem a történelem érettségire az Árpád-házi királyokból jó pár évvel ezelőtt.

Van valami a zenében, ami miatt velünk marad. Kifejezetten jól jön ez például az angol ABC estében vagy nekem például a lábújjak szó a megjegyzésében jött jól a “Head, Shoulders, Knees & Toes” angol gyerekdalból.

Ezek az angol gyerekdalok segítenek abban, is hogyan ismerjenek fel hangokat, és ezzel valódi szavakat. Egy olyan gyerek aki például a fenti angol dallal tanulja tanulja meg testrészeket, sosem fogja elkövetni azt a gyakori hibát, hogy kiejti a “K” betűt a knee-ben (mert ezt egyébként nem kell ejteni).

Minden szót amit énekelnek helyesen lesz kiejtve, hiszen a dalból megtanulják, hogyan kell őket mondani. Nem is beszélve az intonációról, a hanglejtésekről, amelyek a dalokon keresztül szintén természetesebbé formálják a gyermekek beszédét.

A dalok felelősek továbbá azért is, hogy a gyermekek növekvő szókincsét táplálják. Több anyanyelvi tanárunk is arról számolt be, hogy azok a gyerekek, akiket korábban tanítottak, fejből vissza tudták mondani a teljes Frozen dalszöveget, vagy más angol gyerekdalokat egy filmből, ahol gyakran a szavak képi megfelelőjét is látják. 

Ráadásul az angol gyerekdalok hallgatásához nincs szükség tanárra vagy szülőre, lehet egyedül is csinálni. A gyerekek hallgathatják a dalokat a telefonjukon, számítógépen, TV-ben, laptopon, rádióban, vagy csak maguknak énekelve az iskolába menet. 

Angol gyerekdalok szöveggel vagy felirat nélkül?

Mint szülő, lehet hogy hasznosnak látod, de gyereked a fejlődésének legmeghatározóbb éveiben nem biztos, hogy kamatoztatni tudja az angol gyerekdalok alatti feliratot.

Egy felnőtt gyakran gondolja úgy, hogy le kell fordítania az adott szöveget a saját nyelvére, de egy gyerek – ha nem kérik az ellenkezőjét – boldogan hallgat és utánoz hangokat és szavakat nyelvtől függetlenül. Igen, anélkül, hogy lefordítaná az anyanyelvére.

Ez azt is jelentheti, hogy a gyermek nem feltétlen érti a dalszöveg minden részét, mégis ismételni tudja azokat.

A feliratok helyett a vizuális dolgok sokkal többet jelentenek. “Do you want to build a snowman?” – Ha egy gyerek hallja ezt a zenét, és közben nézi a mesét, meg fogja érteni, mit jelent az, hogy snowman. Vagy ha más dalokat énekel, például “Row Row Row Your Boat”, vagy “Incey Wincey Spider”, a társuló szavak segítségével meg fogja érteni a főbb kulcsszavakat is.

Természetesen ez korfüggő is. Sajnos az idősebb gyerekek kevésbé képesek egy nyelv “beszippantására”, főként akkor, ha kötelező jellegű a dolog, és unalmas körülmények között tanulják, tinédzseri éveik bonyolult időszakaiban. Ezen a ponton az angol dalok magyar felirattal hasznosak lehetnek a szókincsük bővítésében, és segítenek értelmezni akár Justin Bieber legújabb dalait is.

Van más előnye is az angol gyerekdalok hallgatásának?

 • Tanulmányok megmutatták, hogy azok a gyerekek, akik szeretik a zenét és szeretnek énekelni, könnyebben boldogulnak egy nyelv megtanulásakor. Már kialakították a szókincset, amivel ki tudják fejezni magukat, és kreatívabbak és magabiztosabbak is társaiknál. Az iskola is könnyebb számukra, főként az olvasás és a helyesírás.
 • A dalszövegek segítenek bővíteni a gyermek szókincsét azzal, hogy kontextusban ismeri meg a szavakat. Ha megtanulja, hogyan használnak egyes szavakat egy mondatban, azt is megtanulja, hogyan használják az adott nyelvet a való életben. Naivitás lenne arra várni, hogy véletlenszerű szavak tanulásától gyermekünk folyékonyan beszéljen.
 • Szórakoztató: Egyrészről a gyereknek is, és remélhetőleg a szülőnek vagy egy tanárnak is. A nyelvtanulás kulcsa az, hogy élvezzük! És mivel “a gyakorlat teszi a mestert”, ezért ha élvezünk valamit azt sokat fogjuk csinálni és gyakorolni, ezáltal tökéletesítve azt a képességünket. Viszont előbb utóbb eljön pont, ahol megunja gyermekünk az adott zenéket, ezért a te feladatod az, hogy segítsd a korának és érdeklődésének megfelelő angol dal megtalálásában.

Ebben segítve neked cikk következő szekcióját életkorra bontottuk szét. Az egyes részek alatt olyan dalokat találhatsz, amik leginkább igazodnak az adott korú gyermek érdeklődéséhez, tudásához. Ha ezek közül az angol gyerekdalok közül válogatsz gyermeked számára (a megfelelő szekcióból), akkor minden bizonnyal élvezni fogja a nyelvtanulást, és énekelni is fogja lelkesen a dalokat! 🙂

az alábbi angol gyerekdalok közül válogatva a biztosan talál olyat amit gyermeke szeretni fog

Angol gyerekdalok 3-6 éveseknek

Ebben a korban még nem fontos, hogy a gyerek megértse a szöveget (aminek egyébként minél egyszerűbbnek kell lennie). A hangokkal való ismerkedés, esetleg pár szó megértése már jelentős siker. Olyan angol gyerekdalokat ajánlunk, amiben számolni tanulhat, vagy a színekkel ismerkedhet a gyermek. Ezek például tökéletes angol gyerekdalok ovisoknak:

Angol gyerekdal a színekről: (Youtube)

(Érdemes ezeknek a daloknak megnézni a teljes youtube csatornájukat is további hasonló szintű dalokért.)

 

 

Angol számolós dalok 3-6 éveseknek: (Youtube)

 

Angol gyerekdalok 6-8 éveseknek: (Youtube)

 

Ebben a korban a gyermek már biztosan kész megtanulni a betűket. Az általános iskola első osztályában egyébként is mindig az első, hogy megtanítják a gyerekeknek az (angol) abc dalt, úgyhogy következzen első körben egy örökzöld sláger:

Az angol ABC dal 2 felvonásban:

Így választhatsz, hogy az első a klasszikus ABC dallammal vagy a második, kellemesen gitározós angol ABC dallal szeretnéd gyermekednek megtanítani a betűket.

 

Ha gyermeked már megismerkedett az angol ABC dallal, és ismeri az Alphabet Song-ot, akkor elkezdhettek építeni erre egy következő dallal, és megfigyelni, hogy a betűk a valóságban hogyan kerülnek felhasználásra. Itt egy remek dalocska arra, hogy mutass gyerekednek pár szót, amiben használhatja az újonnan megtanult betűket.

Lassú és érthető, de van lehetőség megállítani és kielemezni a hallottakat, kiemelni a szavakat. Minden egyes betűhöz két szót is kap gyermeked példának.

 

Korábban beszéltünk olyan dalokról, melyben mozgás van és pár angol testrészt érint. Az alábbi két dalból még több angol testrészt tanulhat meg gyermeked. Az első nagyon jó kis pörgős dalocska fiatalabb gyerekeknek a másik pedig egy klasszikus dal az angol testrészekről, csak kicsit kibővítve még több szókinccsel. 

 

Angolul a testrészek gyerekdalokkal: (Youtube)

 

Az a lényeg, hogy olyan dalokat keressünk gyerekünknek, amik érdeklik őt. És mivel minden gyerek mást szeret, ez sokszor nehéz lehet. Egy univerzális téma azonban van: az állatok! Itt van tehát pár fülbemászó angol gyerekdal, amik segítségével bármely gyermek fejleszteni tudja angol szókincsét, mozdulatait és még pár extra képességét is.

Angol állatos gyerekdalok: (Youtube)

Angol gyerekdalok 9-11 éveseknek

Anyanyelvi tanáraink gyakran mesélik nekünk, hogy mennyire megdöbbentő két gyermek érdeklődési körének eltérése már 1 évnyi korkülönbségnél is. A gyerekek gyorsan felnőnek, és bár a fenti angol gyerekdalok elszórakoztathatják pár évig, hirtelen észreveszünk egy váltást, mikor ezek a dalok “unalmasak” és “kisbabáknak valók” lesznek gyermekünk szerint.

Szerencsére a Disney és a Pixar is elég ügyesen rak össze dalokat. Ezek nem csak, hogy fülbemászóak, de angoltanuláshoz is kíválók. Bár személy szerint a mai napig nem tudtam megkedvelni a Frozen-ből azt a híres “Let it go” dalt, de az Aladdinból a whole new world című duettre mai napig emlékszem régről. És igen, ezt a számot még karaoke estéken is elég gyakran kérem…

 

Pro Tipp: Ha már karaoke-nál tartunk, akkor szerintem akár kiváló karácsonyi vagy születésnapi ajándék lehet gyermekednek egy karaoke mikrofon. Gyermekednek egy ilyen ajándékkal nemcsak örömet okozhatsz, hanem a nyelvtanulását is elősegítheted az angol dalok gyakorlása révén. Egy komplett gép a mai világban teljesen szükségtelen, hiszen ott van mindenkinél (lehet már gyermekednél is) az okostelefon / tablet / számítógép valamelyike.

Így ahhoz, hogy bulis karaoke partikat csaphassatok otthon, nem kell mást tenni csupán:

 1. felmenni youtube-ra
 2. kiválasztani az énekelni való angol dalt + beírni a dal címe után a keresőbe, hogy “karaoke version”
  pl: Ed Sheeran – Shape Of You (Karaoke Version) és már énekelhetitek is a dalt.
 3. az izgalmasabb hangzásért pedig beszerezhettek egy ilyen kettő az egyben mikrofont, ami egyszerre hangszóróként és mikrofonként is szolgál. Ezt össze lehet kapcsolni bluetooth-on keresztül telefonnal, tablettel, amiből szól ugye a youtuberól a karaoke dal és erre lehet énekelni a választott angol szám szövegét, ami szintén szólni fog a mikrofon hangszóró részéből.

A továbbiakban összeszedtünk még pár Disney mesét, melyben kiváló angol gyerekdalok találhatóak, amit 9 – 11 év körüli gyerekek még örömmel hallgatnak. Hisz az angol dalokat nemcsak dalokkal, hanem mesefilmekkel is bele lehet csempészni gyermekünk életébe.

Ezeket a Disney meséket ráadásul lehet ismeri már magyar nyelven gyermeked, így könnyebben érteni fogja a cselekményt és a daloknak a magyar verzióját is. (a film indításához kattints az egyes képekre.)

Idővel viszont egyre inkább kialakul saját ízlése a gyerekeknek, erősödik barátaik befolyása és nem érdemes már erőltetni olyan dalokat, amiket ők nem szeretnének.

Azonban ilyen helyzetben is vannak megoldások, amivel hozzájárulhatunk angol nyelvtudásuk fejlesztéséhez dalokon keresztül. Ilyen lehet például a fent említett karaoke mikrofon is, a most következő fejezetben pedig további lehetőségeket szeretnénk bemutatni.

Angoltanulás dalokkal 12-14 éves korban

 

Ez az a korosztály, ahol az egész nyelvtanulás trükkös lesz és a hagyományos angol gyerekdalok már kevésbé népszerűek. Ilyenkor a gyerekeknek már határozott elképzeléseik és kialakult ízlésük van zenei téren is. Kevésbé szerencsés, ha ez aktuálisan épp valami erősen káromkodós előadót jelent, de nehéz ez ellen mit tenni, minél jobban tiltva vannak az ilyenektől, annál inkább ezt fogják hallgatni.

Így végső soron rajtuk áll, hogy milyen zenéket szeretnek. Ezért neked szimplán csak az lenne a feladatod, hogy bátorítsd gyermeked arra, hogy például átolvassa és megértse a dalszövegét azoknak az angol daloknak, amiket hallgat.

Ez azért is fontos, mert erre a korra már általában elég sok mindent tudnak a gyerekek angolul, így miután egyszer átolvasták + megértették a dalszöveget, utána minden egyes hallgatással gyakorolja az angol szavakat, kifejezéseket, mondatokat.

Miután emlékszik egy dalból, hogy melyik szó mit jelentett, utána a zenehallgatás lényegében olyanná válik, mint egy élvezetes szótárból tanulás, hisz ilyenkor az adott angol dal mindig feleleveníti számára a szavak és mondatok elentését.

Ezért a továbbiakban szeretnénk 3 olyan applikációt bemutatni, amikkel segítheted őt abban, hogy amit hallgat zenét – immáron saját izlése szerint válogatva – azt ne csak hallgassa, hanem meg is értse a benne elhangzottakat, ezáltal gyakorolva a nyelvet is.

angol-gyerekdalok-tiniknek

3 applikáció angol dalok tanulásához idősebb gyerekeknek, de akár felnőtteknek is:

 

#1: Lyricstraining applikáción vagy böngészőn keresztül is.

Nekem a 3 közül ez a személyes kedvencem, mert ezzel az appal játékosan lehet tanulni angolul a dalokat.

Alapvetően két fő funkciója van:

 1. Az első a karaoke mód, ahol a dalokat meghallgathatod, közben mutatva a szöveget, hogy hol tart (lásd 1. kép). Ebben a részben azt is szeretem, hogy a szöveg adott részére kattintva odaugrik a dalban is.
 2. A második pedig a quiz rész, ahol hiányoznak a szavak a dalszövegből, neked pedig ki kell hallani a számból a hiányzó szavakat, ezáltal tesztelve angol hallott szövegértésedet. (lásd 2. kép).
lyrics training - angol gyerekdalok tanulására legjátékosabb applikáció

Előnyök:

+ Játékos applikáció, nyelvtanulásra fejlesztve. Jó a karaoke és a quiz mód.
+ hallás utáni szövegértés kiváló játékos gyakorlása dalokkal ez az app, nem csak gyerekeknek.

+ Van PC-s verziója is – nem szükséges az applikációt letölteni – ahol annyi a különbség a játékban, hogy ott nekünk kell beírni a hiányzó szavakat a 4 megoldás közül választás helyett.
+ Adott szövegrészre kattintva újra lehet hallgatni a videó adott részét.
+ fel lehet benne fedezni új dalokat válogatva a különböző stílusok között.
+ több nyelven is elérhető és lehet a dalokkal gyakorolni
+ nyomonköveti a teljesítményünket.

lyrics training - quiz mód ahol az angol dalok szövegértését tesztelhetjük

hátrányok: 

– 30 percenként csak 3-at lehet játszani, ha többet szeretnénk fizetni kell
– a szavakat nem lehet vele lefordítani, tehát ha többet szeretnénk érteni, akkor szótárazni kell.
– nem szerepel benne a youtube összes dala. Például én szeretem a Pearl Jam zenekart, de a kb. 100 számukból csak 7 db van fent és csak ezekkel lehet gyakorolni. Ezért is a következőkben olyan “dalos” applikációkat mutatunk be, amelyek erre megoldást kínálnak. 

Lyricstraining letöltése és használata:

iOS-re & Android-ra is egyaránt elérhető a linkekre kattintva.

Online pedig innen érhető el: https://lyricstraining.com

 

#2: Soundhound applikáció – dalfelismerő dalszövegekkel

Ismertebb dalfelismerő applikáció a Shazam, viszont ott nem kapcsolja össze az applikáció a dalokat a dalszöveggel. Ha nem ismernéd a egyik alkalmazást sem, akkor röviden ezek az applikációk azt tudják, hogy felismerik a dalt, ami a pl. egy rádióból szól, ha elég közel tartod a telefont a hangforráshoz.

A soundhound app amint megtalálta a dalt, lejátszhatod youtube-on, de akár az is lehetséges, hogy szimplán keresőbe írod be egy dal nevét / előadó nevét. Ekkor az app feldobja a dalt és youtube videót megnyitva (a soundhound alkalmazáson belül) hallgathatod is a dalt, melynél a “show lyrics”-re kattintva elérhetővé válik a dalszöveg is.

soundhound dalfelismerő applikáció angol nyelvtanuláshoz
soundhound dalfelismerő applikáció dal szövegének megnyitása
soundhound appal angol gyerekdalok szövegei nézhetők videó közben

Előnyök:

+ hasznos dalfelismerő applikáció, aminek jó plusz funkciója, hogy az angol dalokhoz dalszöveg is párosul.
+ sokkal több dal érhető el benne dalszöveggel, mint a korábban bemutatott lyricstraining-ben.

+ ha van spotify vagy google music előfizetésed, azokkal is összekapcsolhatod extra funkciókért.

hátrányok: 

– Alapból nem nyelvtanulásra találták ki, így játékos feladatok hiányoznak belőle.
– A szavakat a dalszövegben nem lehet lefordítani, tehát ha többet szeretnénk érteni, akkor itt is szótárazni kell.
– Apró UX dolog csak, de engem zavar, hogy a videó takarja a szöveg egy részét, miközben olvasom a szöveget. 

Soundhound letöltése:

iOS-re & Android-ra is egyaránt elérhető a linkekre kattintva.

 

#3. Genius applikáció és honlap

Mindkét eddig említett applikációnál szerintem az a legnagyobb probléma nyelvtanulói szempontból, hogy szótárat vagy valamiféle külsős segítséget kell igénybe vennünk, ha nem értjük a dal szövegét és rossz felhasználói élménnyel jár, ha két applikáció között kell ugrálni.

A Genius erre ad egy félmegoldást, viszont inkább csak haladóbb tanulóknak jó. Ezen az oldalon az angol daloknak nemcsak a dalszövegét találjuk, hanem azok értelmezését is, olykor extra háttértörténetekkel.

Azért félmegoldás, mert a konkrét szavak jelentését itt sem fogod megtalálni, azonban ahol a szöveg ki van emelve szürke háttérrel ott van hozzá angol magyarázat, ezek pedig sokat segítenek abban, hogy elvontabb, metafórikus dalszövegeket is megértsen gyermeked (vagy akár te is). Például ezt láthatod az alábbi két képen illetve, hogy hogyan indíthatod a youtube videót a dal lejátszásához.

genius applikáció angol gyerekdalok szövegének értelmezésére

Előnyök:

+ egyszerű app dalszövegek keresésére, melyben a legtöbb angol dal megtalálható dalszöveggel.
+ sok szöveghez van szövegmagyarázat, ami segíti olyan dalok megértését is, ahol a szavakat ha ismerjük is, a kontextus túl bonyolult lehet gyermekünk számára.

+ felhasználóbarát kezelés: youtube videó (és ezáltal zene) lejátszás alatt kényelmesen lépegethetünk az angol dalszöveg és annak értelmezése között.
+ Spotify appal összekapcsolható plusz funkciókért, amellyel például spotify-os zenehallgatásban közben lehet nézni a dalszöveget és a szövegértelmezéseket vagy különböző fun fact-eket a dalokról.

genius app angol gyerekdalok dalszövegeinek megértésére

hátrányok: 

– Alapból nem nyelvtanulásra találták ki ezt sem, így játékos feladatok hiányoznak belőle.
– A szavakat a dalszövegre kattintva nem lehet lefordítani, ezért ha többet szeretnénk érteni, akkor vagy sikerül kontextusból megérteni vagy szótárazni kell.

Egyébként angol dalszöveg fordítás problémára, ha applikációt ajánlani nem is tudok, de két honlapot mindenképp megemlítenék:

 1. Dictzone: valószínűleg ez a legjobb kétnyelvű (magyar-angol) szótár, a google translate-nél biztos jobb. 🙂
 2. UrbanDictionary: ez egy egynyelvű angol szleng szótár, ahol az angol gyerekdalok minden olyan szava megtalálható, amit valószínűleg nem szeretnéd, hogy gyermeked megtaláljon.

 

Genius app letöltése vagy PC-ről használata:

iOS-re & Android-ra is egyaránt elérhető a linkekre kattintva.

Valamint PC-ről / laptopról is lehet használni ezeket a funkciókat az alábbi oldalon: https://genius.com

Angol gyerekdalok letöltése mp3 formátumban ingyen.

Végül szeretnénk mutatni pár weboldalt, ahonnan mp3 formátumban is le tudja gyermeked tölteni (vagy te gyermekednek) a kiszemelt dalokat. Ezeken az oldalakon egyszerű és gyors az angol gyerekdalok letöltése. 

Ezeken az oldalakon tehát lehetőséged van letölteni bármilyen zenét, csupán követned kell a lentebb leírt egyszerű lépéseket!

imp3juices.comÍrd be az általad keresett angol gyerekdal címét vagy az előadó nevét és ki fogja adni nagy valószínűséggel. Ezeknek általában a forrása egy youtube videó, aminek lementi az oldal a hangfájlját mp3 formátumban.

Miután megtaláltad a keresett dalt, kattints a “download” feliratra a letöltéshez. Majd a letöltés indításához válaszd ki, hogy milyen minőségben szeretnéd letölteni. A youtube videó eredeti hangminőségétől egyébként nem lesz jobb, lényegében az már teljesen elfogadható minőség, csak szakavatott fülek vágynak ennél jobbra.

angol gyerekdalok letöltése mp3 formátumban

Vagy van az a módszer is, amikor a youtube videó linkjét másolod be és akkor az oldal átalakítja neked a videót mp3 formátumba. Az ytmp3.cc oldalon csak másold be ehhez a kiszemelt dal youtube linkjét, majd kattints a Convert gombra, utána pedig a Download gombra. Ennyire egyszerű az angol gyerekdalok letöltése! 

 

Ez a cikk most ennyi lett volna, további játékos angoltanulási módszerekért olvasd el korábbi cikkünk ide kattintva!

Véleményedet vagy kérdésedet örömmel várjuk itt kommentben a cikkel kapcsolatban.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj elsőként legújabb gyerek angoltanulással kapcsolatos tanácsainkról és nyelvleckékről!

Küldtünk egy emailt, amelyben a feliratkozás befejezéséhez meg kell erősítened email címedet!